sunnuntai 30. elokuuta 2009

Pidä tuosta miehestä kiinni

Olin pitämässä viime viikonloppuna esitystä Kunnossa kaiken ikää – risteilyllä. Sain miehenikin houkuteltua mukaan. Ja se olikin ihan kiva, koska muuten viikonloppuja ei millään viitsisi käyttää työntekoon. Laivan käytävällä Aira Samulin ja Jussin entinen esimies Pirkko Lahti tulivat vastaan. Siinä sitten vaihdettiin muutama sana.

Aira skannasi Jussia päästä varpaisiin ja sanoi:

- Sinulla on hyvännäköinen mies. Pidä tuosta miehestä kiinni.
- Olen pitänyt jo 36 vuotta…

Kyllähän Aira on uskomaton ilmestys ja loistava esimerkki: huolehtimalla kunnostaan voi säilyä todella hyvännäköisenä yli kahdeksankymppiseksi.

Maija-Riitta Ollila oli aloittanut uuden elämän kesällä. Meditaatioharjoituksille piti varata joka aamu puoli tuntia. Ja kun äiti istuu ulkona sateella ja paisteella toteuttamassa rentoutustaan, koko perheen elämä muuttuu. Niinpä pienetkin muutokset voivat aiheuttaa järistyksen. Hän puhui myös simplisismistä, elämän yksinkertaistamisesta. Asiat ovat käyneet liian monimutkaisiksi ja kaukaisiksi. Nähtävästi meditaatio rauhoittaisi ja laittaisi palasia paikoilleen.

Tulee mieleen tässä ja nyt -ajattelu, keskittyminen tähän hetkeen. Mindfullness on englanninkielinen termi, jota kaikki uudet psykologian kirjat ovat pullollaan. Ei eletä menneisyyden painolastia muistellen tai tulevaisuuden sinisissä ajatuksissa pakomatkoja tehden. Se rauhoittaa. Kursseilla opetellaan keskittymään ruokaillessakin itse ruokaan pureskelemaan palat perusteellisesti ja tunnustelemalla, miltä se maistuu.

Patrick Borgin, ravitsemusasiantuntijan, viesti oli siinä, että millään vippaskonsteilla ei laihdu. Näläntunteensa niillä kyllä saa katoamaan, mutta kun kuurin päättää, menetetyt kilot tulevat yleensä moninkertaisena takaisin.

- On vain yksinkertaisesti syötävä monipuolisemmin ja vähemmän. Ja hyvällä omallatunnolla saa kyllä sortuakin, koska kiellot vain lisäävät syömisen houkutusta.

Työrauhan julistus –puheenvuorossani keskeisin viestini oli, että jokainen voi vaikuttaa työpaikallaan. Keinot ovat ihmisiksi olemisen taitoja: kuunteleminen, puhuminen, toisista välittäminen ja aktiivinen puheeksiottaminen.

Tohtori Kiminkinen terästäytyi kysymään, mitäs tehdä silloin, kun esimiehenä on luonnehäiriöinen narsisti? Semmoisiin hän oli usein törmännyt.

- Kyllä siitäkin voidaan selvitä. Tämä aika vaatii meiltä narsismia, mutta varsinaisesti luonnehäiriöisiä on kuitenkin erittäin vähän. Jos luonnehäiriöistä esimiestä ei voida siirtää toisiin tehtäviin, niin ainakin voidaan antaa hänen alaisilleen taitoja keskinäiseen yhteiseloon, jolloin he yhdessä ovat vahvoja eikä esimies voi enää käyttäytyä entisellä tavalla.

Tohtori vaikutti selkeäsanaiselta tyypiltä. (Meillä oli ollut laivalla edellisiltana kutsuvierasillallinen, jossa muuan mies nousi illan päätteeksi kiittämään kovalla äänellä runon voimin isäntiä. Kurkistin taakseni runonlausujaa ja kysyin, kuka hän mahtoi olla. Tohtori Kiminkinen, minulle vastattiin. Katson niin minimaalisesti telkkaria, etten häntä tunnistanut.)

Tommy Hellsten aloitti kertomalla omasta lapsuudestaan: juoposta isästään ja ettei koskaan saanut olla lapsi. Se aiheutti suoriutumisen ja jatkuvan miellyttämisen tarvetta, sisälle syntyi häpeän möykky. Ihminen tulee hänen mielestään kokonaiseksi vasta kohdattuaan oman häpeänsä. Hänessä itsessään on nyt paljon iloa, hän sanoi. Elämään on vain heittäydyttävä, sitä ei voi hallita.

Tommyn eleetön esittäminen sai erään naisen avautumaan.
- Puhuit suoraan minulle…

Jussi sanoi Tommylle, että mitähän Ben Fuhrman olisi menneisyyden häpeän kohtaamisesta sanonut. Hyvä kysymys. Joskus tuntuu siltä, että vaikka kuinka penkoisi menneisyyttään, se ei silti helpota elämistä.

Ja Tukholmassa satoi saavista. Se siitä kivasta kaupunkikävelystä, josta olimme haaveilleet.

Ei kommentteja: