keskiviikko 26. elokuuta 2009

Hellettä paossa - nyt Inarissa

Jos on tämä kesä ollut ihana ja lämmin Suomessa, niin meillä on ollut huonoa tuuria paikoituksessamme helteen suhteen. Kesäkuun lopun ja heinäkuun alun helteen ohitimme kylmässä Sisiliassa ja elokuun toisen viikon lämpimän Inarissa. Olimme varanneet sieltä viikoksi mökin sisarusporukalla. Ajoimme Suomen halki Vaalaan perjantain helteessä ja sieltä vielä Inariin lauantaina helteessä. Tultuamme mökille lämpömittari näytti +29. Ukonjärven maisema suorastaan houkutteli kuljeksimaan ja nauttimaan kesästä.

Seuraavana aamuna lämpömittari oli laskenut reilut kymmenen astetta. Saimme pilvisen sään vieraaksemme ja lopulta sateen, josta ei näyttänyt loppua tulevan. Mökissä ei ollut sähköä, toki aurinkopaneeli, mutta kaksi pikku tuikkua eivät järin valaistusta antaneet katosta. Sisällä oli pimeää, mutta niin oli ulkonakin.

Katselimme kuitenkin lähiseutua havaitaksemme valtavat mustikkamäärät lähimetsässä. Ne olivat onneksi niin isoja, että pilviselläkin säällä ne erottuivat sammalen joukosta. Niinpä poimimme mustikoita aina, kun sade hellitti hetkeksi. Sitä paitsi yksi valopilkku: EI YHTÄÄN SÄÄSKEÄ missään.

Paljon mainostetut Inarin kalat antoivat odottaa itseään. Ukonjärvi oli kalasta tyhjä, tosin yksi siika nousi risalla verkolla. Ja kyllä sitä ainakin yritettiin, tuntitolkulla. Minä tosin jätin sen sisareni ja miesten huoleksi.

Yhtenä päivänä ajattelimme uhmata ilmaa ja lähteä Saariselälle tekemään pieni vaellus. Vaikka sitten sateessakin, olihan meillä sadevaatteet mukana. Kaunispäällä ei nähnyt kunnolla edes hotellia parkkipaikalta sumun ja sateen takia, aivan kuin edelliselläkin kerralla kymmenisen vuotta sitten. Silloin oli tosin marraskuu.

Kun tulimme Saariselälle, taivas lopettikin yllättäen valumisensa. Mutta parin kilometrin jälkeen se alkoi taas. Kuuden kilometrin reissun jälkeen vesi valui repusta ja sadevaatteiden alta. Sormet olivat aivan valkoiset ja autossa piti panna kolmenkymmenen asteen pohotus päälle, että olisi saanut jotenkin verenkierron toimimaan. Paleli.

Sauna lämpeni aamuin illoin. Se oli kivaa. Positiivista oli myös olla porukassa. Ehkäpä kuitenkin annamme Lapin taas olla muutaman vuoden rauhassa.

Ei kommentteja: