Ministeri Liisa Hyssälä oli kutsunut naisporukan luokseen valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan. Ideana oli verkostoituminen, mutta samalla tehtiin tunnetuksi Masto- projektia, jolla halutaan ennaltaehkäistä masennusta. Oli oikein antoisaa olla mukana tuossa joukossa, siispä kiitos kutsujille!
Työsarkaa riittää: masennuksen perusteella työkyvyttömyyseläkkeelle jää vuosittain 4000 ihmistä Se on iso rahanreikäkin, koska se nielaisee runsaan 300 miljoonaa euroa vuosittain mm. maksettuina työkyvyttömyyseläkkeinä.
Ministeri totesi, että työympäristössä tarvitaan positiivisia muutoksia ja panostuksia työhyvinvointiin ja parempaan johtamiseen. Työn luonne on muuttunut ja tarve henkiselle työsuojelulle on kasvanut. Hän peräänkuulutti asenteen muutosta koko yhteiskunnan tasolla masennukseen suhtautumisessa.
Tutkija ja hankkeen johtaja Teija Honkanen kertoi, että Masto-projektissa pyritään laatimaan ohjeistuksia ja kouluttamaan niin esimiehiä, työsuojelun parissa olevia kuin työterveyshuollon väkeäkin oireiden varhaiseen havaitsemiseen.
Monestihan me tuumamme varsin suruttomasti olevamme masentuneita. Masennuksen oireisto on kuitenkin varsin kirjava ja laaja. Masentuneisuutta luokitellaan eri tasoihin sen mukaan, kuinka monta oiretta ihmisellä on. Tuntemusten kestokin vaikuttaa, sillä oireita on oltava vähintään kahden viikon ajan. Masentuneen elämästä katoaa mieli ja samalla toivo.
Varhainen havaitseminen olisi tärkeätä, koska masennukseen voi liittyä itsetuhoisia ajatuksiakin. Suuri osa työkyvyttömyyden pitkittymisestä ja liian varhaisesta eläköitymisestä olisi vältettävissä varhaisemmalla puheeksi ottamisella, paremmilla hoitokäytännöillä ja toimivammalla kuntoutuksella
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti