maanantai 9. maaliskuuta 2009

Vanhanen kieltää seuraavaksi sairastamisen

Vielä sananen eläkesopasta. Ongelmana meillä ei ole normaalille vanhuuseläkkeelle siirtyvien ikä, vaan työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvien suuri määrä ja ikä, joka laskee virallista eläkkeellesiirtymisikää (pari vuotta sitten teimme selvityksen työuran jatkamisen keinoista, jolloin saimme tilastoista selville, että työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien ikä oli keskimäärin runsas 50 vuotta. Lukua toki vääristää se, että mukana on erittäin nuoriakin henkilöitä.

Vuonna 2007 myönnetyistä eläkkeistä 44 % johtui normaalille eläkkeelle siirtymisestä, 38 % työkyvyttömyyseläkkeelle ja 19 % työttömyyseläkkeelle siirtymisestä. Kaikkiaan runsas 66000 suomalaista siirtyi eläkkeelle tuona vuonna.

Mielenterveysongelmat sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet muodostavat kaksi kolmasosaa eläköitymisen syistä. Siksi olisi erittäin tärkeätä kehittää työelämää eikä käyttää pakkokonsteja. Joka tapauksessa työkyvyttömyys antaa väylän eläköitymiseen, jos olo on työssä huono. Pelättävissä tietysti on, että kun pääministeri seuraavan kerran hoitaa kuntoaan, hän keksii kieltää sairastamisen!

Ei kommentteja: