torstai 15. tammikuuta 2009

Ketään ei irtisanota, upeaa

Semmoinen meno Senaatintorilla työrauhan julistuspäivänä: tori ammotti tyhjyttään. Toki siellä oli yksi rekka, mutta ei se julistajia olisi häirinnyt. Mutta täytyy sanoa, että Helsingin yliopiston juhlasali oli viehättävä ja parempikin paikka julistukselle. Väkeä olisi saanut olla enemmän, mutta jostakinhan se on aloitettava. Otimme julistuksen videolle ja pian se on nähtävissä www.uta.fi/synergos.

Työrauhan julistustekstissä peräänkuulutin työnantajan vastuuta työntekijöistään, jotta se tulevaisuudessakin saisi työvoimaa eikä työvoimapulaa. Nyt sitten Aamulehdessä tuotiin esille Pekka Markula, joka puuhaa Ketään ei irtisanota -nettisivustoja yhteistyössä Pirkanmaan yrittäjien kanssa. Upeaa!

PM-Juomatukun toimitusjohtaja Markula on listannut myös monta positiivista asiaa uutisvirrasta: palkansaajien ostovoima kasvaa viisi prosenttia, tuloverotus kevenee ja korkotaso on alhaalla.

Tämä on toivon psykologiaa. Psykologinen pääoma, jota on mitattu ihmisen toiveikkuudella, optimistisuudella, sitkeydellä, joustavuudella ja kyvykkyydellä, on yhteydessä hyvään suoritukseen. Se helpottaa myös tuen vastaanottamista työkavereilta.

Muistuupa mieleen 1990-luvun alku, jolloin ryhdyin Saarioisten koulutuspäälliköksi. Silloin minua kiinnosti kovasti optimistinen ajattelutapa, jolla uskoin olevan yhteyksiä myös sairastumisalttiuteen. Pessimistinen ajattelustrategia näkyy Martin Seligmanin mukaan korkeana sairastavuutena, jopa passiivisutena ja äärimmilleen vietynä opittuna avuttomuutena. Optimismia voi oppia.

Ei kommentteja: