sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Kurkistus menneisyyteen



Kohtalon oikusta saimme luettavaksemme palan historiaa. Varastossa paperilaatikoissa olleet vanhat kirjeet kastuivat, kiitos viemärivuodon. (Onneksi se oli vain keittiövesien putki.) Kirjeet olivat kuuluneet mieheni isän jäämistöön.

Ensimmäinen kirje oli päivätty 14.9.14. Se oli osoitettu appeni siskolle Kaisalle ja kirjoittajana oli Väinö-setä. mieheni vaarin veli.  Kuoressa oli venäläiset postimerkit, koska Suomi oli tuolloin Venäjän osa.

”Jo kohtasi kohtalon kova koura minuakin, joudun työttömäksi.” Niinpä Väinö kertoi lähtevänsä vaarin pojaksi Parkkimäkeen Hämeenlinnaan, nukkumaan talviunta. Toki ryssänkielen lukeminen kuului iltapuhteisiin. Hän kertoi itsellään olevan kaksi pelastuksen toivoa; joku työpaikka Suomesta tai sitten, ei enempää tai vähempää kuin Venäjälle Uraaliin kirgiisien sekaan lähteminen.

Hän antaa neuvoja juuri koulutaipaleensa aloittaneelle Kaisalle, kuinka on tärkeätä tehdä vähäpätöisimmätkin läksyt selviksi. Talvi on ollut Väinön mielestä poikkeus kaikista ennen olleista ja ehkä jälkeentulevistakin.

”Luulen ainakin tämän ajan olevan hyvänä yllytyksenä maantieteen tutkimiseen, joskin ehkä valtakuntain rajat saa pian opetella uudestaan. Mutta onhan sinunkin sitten joskus hauska jutella, että niin ne ennen olivat.”

”Täällä on muuten ollut verrattain tavallista, valaistuskin on saatu jo osittaisesti. Kehvelit, kun kielsivät sen pyörällä ajelun, saa nähdä, saanko lupalippua.”

Elämä ei näytä olleen kovinkaan helppoa ennen, ja kuitenkin kirjeessä vilisee huumoria ja toiveikkuutta tulevaisuuden suhteen. Vertailun vuoksi sanottakoon, että erään yliopiston esimieskoulutuksessa 37-vuotias hallintopuolen esimies kysyi minulta:

-          -Olemmeko me heikompia kuin edelliset sukupolvet? Minä en jaksa työpäivän jälkeen kuin kellahtaa petiin.

Aika oli vuosisadan alussa eri, elämäkin. Ehkäpä myös ongelmien ratkaisemista oppi, kun joutui oikeasti puun ja kuoren väliin selvitäkseen hengissä. Leivästäkin oli pulaa, mutta siitä ehkä enemmän seuraavissa kirjoituksissa.

Ei kommentteja: