tiistai 8. tammikuuta 2008

Julistukset eivät riitä

Julistimme eilen työrauhan Valkeakoskelta Suomeen. Miksikö sieltä? Valkeakosken kaupunki ja kunnat ovat olleet aktiivisia työhyvinvoinnin kehittäjiä ja lahjoittaneet yliopistolle professuurini rahat. Avauksessa kuultiin varsin napakkaa, mutta aiheellista tekstiä.

- Työhyvinvointi ei kuitenkaan tule kuntoon pelkästään julistamalla, tarvitaan tekoja: asennemuutosta, työhyvinvointisuunnitelmia ynnä muita työkaluja, totesi kaupunginjohtaja Markku Auvinen julistustilaisuudessa. Hän peräänkuulutti valtionhallinnolta kannustavampaa palautetta kuin jatkuvaa hokemista toimintatapojen muuttamisesta. - Sitähän me olemme tehneet jo 20 vuotta ja siksi se alkaa kuulostaa ontolta.

Onhan se näin: ylin valtionporras on antanut laiskanläksyjä kuntapäättäjille, joskus tietysti auttaisi varmaan positiivinen kannustuskin haukkuja paremmin. Käskyttämisen aika lienee jo ohi...

Vuorineuvos Kari Neilimo puolestaan pohti modernia johtajuutta. Hän lainasi hyvän johtajan määritelmää myös piispa Mikko Heikalta. Piispa on luonnehtinut parhaaksi johtajamalliksi hyvää paimenta.

Hyvällä paimenella on selkeä näkemys, ehjä minä, eettisyyttä ja hän välittää laumastaan. Hyvä johtaja (paimen) nauttii oman joukon onnistumisesta. Hyvän johtajan tunnistaa myös siitä, että hänellä on halua kehittää itseään johtajana.

Neilimo korosti myös, että hyvän johtajan luovat työyhteisön jäsenet, johdettavat. Hyvä johtaja saa ihmiset syttymään, kun hän onnistuu heidän tunteidensa tulkitsijana. Johtaja saa siis karismaa, kun johdettavat kokevat hänen vastaavan tarpeisiinsa.


Johtajalla on oltavat visio, jonka pystyy viestimään joukoilleen. Tärkeää on myös älyllinen stimulointi. Tämä tarkoittaa sitä, että johtaja ymmärtää, että muuallakin on viisautta kuin pomojen päässä. Kaikkien ei tarvitse olla jees-miehiä ja jees-naisia. Kyseenalaistajia tarvitaan.

- Jos yritys joudutaan lakkauttamaan, se on johdon moka, hänellähän on ollut vuosikausia aikaa suunnitella asiat niin, ettei tarvitse lopettaa toimintaa, totesi Neilimo.

Juuri samana päivänä tulivat tietoon Valkin yt-neuvottelujen alkamiset väen vähentämiseksi Valkeakoskella ja Pietarsaaressa.

Seminaarissa puhunut toimitusjohtaja Mauri Jussila Tampereen työterveys ry:stä puolestaan kertoi hyvästä työterveyshuollosta. Perinteisen terveydenhuollon rooli on laajentunut kattamaan entistä suuremmassa määrin myös työyhteisön ongelmien hoitamista. Tämänhetkiset haasteet ovat työuupumuksen torjumisessa, tietotyön aivoille aiheuttamien häiriöiden vähentämisessä sekä ennenaikaisen eläkkeellelähdön vähentämisessä tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä mielenterveysongelmien vuoksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ovat pojat puhuneet täyttä asiaa, jota olisi syytä ja kiva kuulla enemmänkin julkisuudessa.