keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Työpaikkakiusaamisesta

MTV 3:n uutisissa käsiteltiin hiljattain työpaikkakiusaamista.Olin siinä asiantuntijana. Siinä haastateltiin myös erästä kiusattua, joka oli perustanut nettisivustonkin omien kokemustensa vuoksi (tyopaikkakiusatut.net). Suomi on edelleenkin kiusaamisen mallimaa, vaikka ei enää ihan Euroopan huipulla viidennen Eurofoundin tekemän työelämäkyselyn perusteella vuodelta 2010 http://www.eurofound.europa.eu/surveys/smt/ewcs/ewcs2010_13_03.htm.

Tulokset vaihtelevat tosin kysymyksestä riippuen. Jos kysymyksenä on ”Oletko viimeisen kuukauden aikana kokenut työpaikallasi sanallista parjaamista, suomalaisista naisista 18 % (eli eniten Euroopassa) vastaa myöntävästi, mutta kun miehet lasketaan mukaan, keskiarvoksi tulee 15,8 %. Tätä korkeamman keskiarvon saavat Tsekki 17,5 % ja Itävalta 17,3 %. Suomen kanssa suurin piirtein samassa tasossa ovat Latvia ja Viro.

Sen sijaan kysyttäessä, oletko itse kokenut työpaikallasi kiusaamista viimeisen vuoden aikana, vastaukset ovat radikaalisti muuttuneet edellisestä kerrasta 2005. Silloinhan suomi oli ykkösenä 17,2 prosentilla, nyt keskiarvo 6,2 ja varsin monet maat roimasti edellä. Täytyy selvittää tämä ero, mistä se voisi johtua?

Kuitenkin viimeisin työolobarometrin ennakkotieto vuodelta 2011 kertoo toista kieltä.
Kaikista palkansaajista niiden osuus, jotka vastasivat että työpaikkakiusaamista tapahtui heidän työpaikallaan, oli 24 prosenttia vuonna 2010 ja 29 prosenttia vuonna 2011. Työpaikkakiusaaminen näyttää siis olevan paitsi yleistä, myös lisääntyneen selvästi, eli viidellä prosenttiyksiköllä.

Joka tapauksessa kiusaamien kohteeksi joutuneella ei ole helppoa. Puhelimeni soi uutislähetyksen jälkeen. Puolustusvoimilta muutama vuosi sitten ulkoistettu rouva kertoi elämäntarinansa. Hän oli puolustusvoimilla 25 vuotta työskennellyt, rakastanut työtään ja uskonut, että hän oli hyvä työntekijä. Uuden työnantajan palveluksessa hän joutui kuitenkin silmätikuksi. Työnantaja alkoi järjestelmällisesti kiusata, yks kaks hän ei osannutkaan mitään, hän kertoi. Puhelut alkoivat sanomalla, kuinka sinä olet meille kallis. Hän ei lopulta kestänyt, vaan sairastui masennukseen ja on nyt ollut neljä vuotta työttömänä.

Ei kommentteja: