sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Ihmisen ajo-ohje?

Tekniikka ei minulta suju. Juutun mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, esimerkiksi autojen pesuhalleihin. Kerrankin harjat pysähtyivät, kun autoni oli valkoinen vaahdosta, enkä voinut hievahtaakaan. Missään ei ollut puhelinnumeroa, johon soittaa – en olisi niitä edes nähnyt etuikkunasta. Niinpä peruutin, avasin oven kaiken uhallakin, ja ajattelin, että painan vain jostain napista hallin oven auki paniikissa. Koko ajan pelkäsin, että harjat käyvät kimppuuni ja pesuaineet ruiskuavat kasvoilleni.

Se ei ollut ainoa kerta, vääjäämättömästi harjat pysähtyvät juuri minun autoni katolle. Niinpä aina pesua ostaessa kysyn puhelinnumeronkin, johon hätätapauksissa voi soittaa. MIES ei lakkaa ihmettelemästä, miten vain vailla omaa syytäni tämä aina tapahtuu. Enhän ole edes blondi.

Yhtenä lauantaina yritin koulutustilaisuuden kahvitauolla hakea hotellihuoneesta rentoutusäänitteen. Avainkortti vilkutti epäystävällisesti punaista, yritin monta kertaa uudestaan, mutta ovi ei auennut. Viimeisellä yrittämällä kaikki pillit alkoivat huutaa kovalla äänellä. Hirveätä, sain varmaan aikaan jonkun varashälytyksen! Koko hotelli kaikui, painelin vastaanottoon tunnustamaan syyllisyyteni.

Sieltä sanottiin, ettei minulla voinut olla asian kanssa mitään tekemistä, koska se oli palohälytys. Keittiöstä oli tullut ylimääräistä käryä. Avainkorttini oli päivitetty vain liian lyhyelle ajalle. Mikä helpotus!

Elämä käy kestämättömäksi ilman tekniikan perustietoa. En vain enää jaksaisi kuulla sireenien ulvontaa, en sitä, että dieselit lorisevat auton alta tankatessa, ja että en saa töpseleitä upotettua pistorasiaan. Semmoinen jatkoroikka osui viime viikolla tielleni, johon en todellakaan onnistunut tökkäämään tietokoneen töpseliä, vaikka kaikin voimin sitä yritin. Jo kahteen kertaan on sattunut, että en ole päässyt VR:n parkkipaikalta ulos. Tiedän siis jo odottaa, että pysäköintilippu muuttuu päivän aikana mitättömäksi. On hermoja raastavaa palata raskaiden kantamustensa kanssa asematoimistoon kertomaan taas tästä onnettomasta lipukkeesta, joka ei suostu yhteistyöhön.

Vai onko tämä vain itseään toteuttava uskomus? Kun luulen olevani teknisesti pöljä, niin kaikki vempaimet ryhtyvät kapinaan kanssani. Ehkä niilläkin on sielu. Mutta miten ihmeessä voin muuttaa käsitystäni? Tuskin se tapahtuu kuten jotkut viisaat opettavat, että alan hokea itselleni aamuisin peilin edessä: Marja-Liisa, olet teknisesti lahjakas!!!

Vai löytyisikö jokin arjen tekniikan peruskurssi. Ilmoittautuisin sille välittömästi.


***

Enpä siis ihmettele, jos joillakin on ihmisten kanssa ongelmia tai koetaan, ettei esimies ymmärrä minua. Koneet sentään noudattelevat jotakin logiikkaa. Minulta on monta kertaa tuskastuneesti pyydetty ihmisen käyttöohjetta. Meillä on kyllä autokoulut, ajokortit, tulityökortit, laatujärjestelmät sun muut. Kaikilla koneillakin pitää olla suomenkielinen käyttöohje. Missä siis viipyy elämän ajo-ohje tai vaikkapa ihmisiksi olemisen ajokortti? Luulisi olon helpottuvan, jos tietäisi, miten vääntää rattia omassa elämässä ja milloin olisi syytä jarruttaa. Ja minkälaista polttoainetta olisi syytä tankata, jotta jaksaisi paremmin eikä se vain siirtyisi vararenkaaksi vyötärölle.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2008

Vai fengshuita...

Olen käyttänyt kolme lauantaita pitämällä eri puolilla Suomea työhyvinvoinnin tilaisuuksia. Ihmiset ovat tulleet omalla ajallaan hakemaan työnilon eväitä.

Olen aloittanut tilaisuudet kyselemällä odotuksia: mitä he toivovat saavansa mukaansa, jotta en puhuisi vain omiani? Helsingin tilaisuudessa oli kolmekymmentä kielteistä tarinaa työelämästä, vain viisi positiivista kuvausta. Oli kiusattuja, oli esimiehen huonon käytöksen puheeksiottamisesta erotettuja ja työttömäksi jääneitä, kiireen keskellä painiskelevia, uupumuksen kokeneita.

Vain muutama mies on uskaltautunut joukkoon, jopa senkin uhalla, että samanaikaisesti eräällä olisi ollut työporukan kanssa peli. Tältä mieheltä oli kysytty, mihin ihmeeseen hän lauantaina menee.
- Työhyvinvointikoulutukseen, oli mies vastannut.
- Onko se jotain fengshuita?

Jyväskylässä puolestaan oli runsaasti nuoria vielä opiskelemassa olevia. He olivat jo olleet erilaisissa pätkätöissä ja tulivat paikalle saadakseen tietoa siitä, miten he oikeasti jaksaisivat kokoaikaisessa työssä, kun muutama päivä viikossa jo näännyttää heidät. Oli myös pätkätöistä toivonsa menettäneitä, joiden puheesta paistoi kyynisyys. Joku oli vaihtanut alaakin.

Vaasassa istuivat rinnakkain kolmen vuoden päästä eläkkeelle jäävä ja kolmekymppinen. Kumpaisellakin oli huoli siitä, miten jaksaa eläkkeelle asti motivoituneena.

Tapasin näissä tilaisuuksissa liki sata asiantuntijaa. Olen huolissani, koska uskon nimenomaan aktiivisten päässeen liikkeelle. Missä ovat jo masentuneet? Heidän määränsä vain on lisääntynyt vuosi vuodelta. Kun vielä vuonna 2006 masennuksen vuoksi ennenaikaisesti työkyvyttömyyseläkkeelle lähtijöitä oli 4000, viime vuonna heitä oli 4300. Ja eläkesumma kasvoi peräti 410 miljoonaan euroon. Kuinka monta työntekijää tällä saataisiin paikkaamaan resurssipulaa?

Eräs vanhustenhoidon esimies kyseli toisessa tilaisuudessa, mitä hän voisi tehdä, että pystyisi täyttämään poliitikkojen isot vaatimukset ja asiakkaiden kasvaneet tarpeet? Resursseja on aina vain vähemmän ja vanhusten omaisten puhelut ovat käyneet entistä kiukkuisemmiksi. Hän näki edessään järkyttävän korkean vuoren, josta ei ollut läpipääsyä. Esimiehenä hänen kuitenkin pitää vastata omille työntekijöilleen, miten selvitä eteenpäin.

Kysyn itseltäni, onko toivoa olemassa? Sitä on pakko olla, vastaan itselleni, vaikka näiden tilaisuuksien pitäminen on vain kärpäsen surinaa. Ketään ei kuitenkaan hyödytä, että työntekijät sairastuvat ja masentuvat kuormansa alle. Kuitenkin, työhyvinvointi mielletään edelleenkin joksikin fengshuiksi (tunnen sitä toki huonosti!) tai kirkkovenesouduksi.

Ehkäpä toivo lähtee siitä, että alamme itse huolehtia itsestämme. Otamme puheeksi sen uhallakin, että joudumme erotetuiksi. Että olemme edes itse ihmisiksi toisillemme.